75 år med MAN gasbussar

För 75 år sedan tog MAN Truck & Bus sin första gasdrivna buss till marknaden och påbörjade en ny standard. Nu börjar ett nytt kapitel i succéhistorien med en helt ny utveckling: MAN E18 gasmotor.

  • Den första gasdrivna MAN-stadsbussen sattes i trafik i Nürnberg 1943
  • MAN har varit både marknadsledande och teknologisk ledare inom gasdrivna stadsbussar i Europa under många år
  • Rätt till tiden för årsdagen släpper MAN en nyutvecklad gasmotor

Den första gasdrivna MAN-stadsbussen firade sin debut 1943. I år, precis 75 år sedan, kommer MAN Truck & Bus AG att leverera en helt nyutvecklad gasmotor på marknaden: MAN E1856 LOH. Den kommer att visas för första gången på IAA i Hannover i september 2018.

Lika som tidigare och som idag, bröt MAN ny mark med sin gasmotor. Den första gasdrivna MAN-bussen användes för lokal kollektivtrafik i Nürnberg. En släpvagn var fäst vid fordonet, vilket gjorde det möjligt att öka räckvidden avsevärt, eftersom gascylindrarna satt både på bussen och släpvagnstaket. ”Den totala cylindervolym var 22 m³, vilket möjliggjorde långa körsträckor och körtider,” säger Michael Kobriger, chef för produktion buss och bussledningsteamet på MAN Truck & Bus AG. MAN byggde hela fordonet som var särskilt utformat för att vara gasdriven. ”Den kompetens som behövs för detta kom från medarbetarna som sedan 1935 arbetat med dubbeldäckarkonstruktioner på chassi”, förklarar Kobriger.

”MAN har varit en marknadsledande och teknologisk ledare inom naturgasdrivna bussar i Europa under många år. Vi har använt våra decennier av kompetens för att utveckla en helt ny gasmotor, så att vi kan erbjuda kunderna den senaste avancerade tekniken när vi flyttar in i framtiden. Den nya gasmotorn är exceptionella kostnadseffektiv och har extremt låga utsläpp av avgasemissioner, ”konstaterar Rudi Kuchta, chef för bussförsäljning hos MAN Truck & Bus AG. Dessutom kan gasbussen kombineras med MAN EfficientHybrid, vilket gör den ännu mer ekonomiskt att använda. Som ett resultat av detta och tillsammans med biogas så är MAN Lion City G den mest kostnadseffektiva och miljömässigt bästa lösningen för lokal kollektivtrafik. Gastekniken erbjuder en stor fördel: praktiskt taget CO2 neutrala utsläpp med biogas.  ”Detta är ett viktigt steg in i framtiden för MAN och många transportföretag, särskilt när det gäller luftkvaliteten i våra tätorter,” tillägger Kuchta.